Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Alopecija

Izraz alopecija ali prekomeren izpad dlak označuje motnjo oz. prekinitev občajnega procesa rasti dlak.

Kje?

Lahko se pojavi na kateremkoli delu telesa, a najpogosteje na lasišču in obrazu.

Lasje/dlake imajo specifičen razvoj, tekom katerega krožijo skozi obdobja rasti, počitka, izpadanja in regeneracije. Večina ljudi kot del tega naravnega procesa izgubi približno 50 do 100 las dnevno.

Kadar pa je cikel okvarjen zaradi motene rasti las ali hitrejšega izpada, se pojavijo različne spremembe v običajnem vzorcu poraščenosti.

Najpogostejše so:

  • pomikanje lasne meje na čelu navzgor,
  • žariščni izpad,
  • difuzno redčenje las.

Prekomeren izpad las je lahko genetsko pogojen ali pa je povezan s številnimi bolezenskimi stanji in vedenjskimi vzorci.

ANDROGENETIČNA ALOPECIJA

Androgenetična alopecija po moškem tipu

Pojavljati se začne po zaključku pubertete in se tekom življenja stopnjuje. Daleč najpogosteje se začnejo redčiti in izginjati lasje na čelnih zalivih, nato na vrhu glave, pogosto se v končni obliki predeli brez las zlijejo med seboj in poraščen ostaja le še obroč na dnu lasišča

Androgenetična alopecija po ženskem tipu

Prav tako se pojavlja od končane pubertete dalje, je pa bistveno pogostejša in intenzivnejša v menopavzi. Običajno zajame predvsem vrhnji del lasišča, medtem ko lasna meja na čelu ostane nespremenjena. Za razliko od moškega tipa, se pri ženskem tipu le izjemoma pojavi očitna pleša.

Zdravljenje androgenetične alopecije

Pri moških imamo več možnosti uspešnega zdravljenja. Lahko izbiramo med antagonisti DHT (bodisi jih nanašamo lokalno ali pa jemljemo v obliki tablet), precej uspešno pa je tudi presajanje las.

Pri ženskah je zdravljenje manj obetavno. Izbiramo med lokalnimi pripravki, ki pospešujejo las ras, možno je presajanje las ali zdravljenje z lastno plazmo.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram