Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Bazalnocelični karcionom

Kaj je bazalnocelični karcionom

Daleč najpogostejši rak kože, a poteka relativno miroljubno. Razvije se največkrat na soncu pogosteje izpostavljanih predelih kože. Raste počasi, zato ga tudi opažamo predvsem pri odraslih. Njegov izgled je raznolik: na obrazu, lasišču, vratu in prsnem košu se najpogosteje razvije

  • drobna, biserno bela bunčica, v kateri včasih že s prostim očesom vidimo žilice;
  • manjša trakasta brazgotina z voskastim leskom

Po koži trupa in okončin pa pogosteje v obliki ostro omejene, rjavkasto-rdeče lise z luščenjem, ki se relativno počasi povečuje.

Verjetnost

Verjetnost pojava nemelanomskega kožnega raka je podobno kot pri melanomskem odvisna od izpostavljenosti UV svetlobi, vključujoč naravne (sončna svetloba) ter umetne vire (solariji). Na pojavnost pa vplivajo tudi drugi dejavniki, recimo prisotnost nekaterih genskih motenj.

Kje?

Bazalnocelični karcinom je sicer najpogostejša oblika kožnega raka pri beli rasi, a na srečo praviloma gre za počasen tumor, ki redko zaseva in je zelo redko vzrok smrti, vendar pa lahko povzroči veliko lokalno uničenje tkiva (tudi hrustanca in kosti). Najpogosteje se pojavi na glavi in vratu, zlasti na zgornjih dveh tretjinah obraza. Razmeroma pogost je tudi na trupu, na drugih mestih je redkejši.

Več oblik

Poznamo več različnih oblik, zato ga je težko enostavno opisati. Na začetku najpogosteje opazimo majhno, prosojno ali bisernato okroglo bunčico, pokrito s tanko povrhnjico. Včasih lahko na površini vidimo posamezne razširjene povrhnje žile.

Lahko se kaže tudi kot majhna, povrhnja razjeda ali krasta, ki se ne zaceli in jo bolniki včasih zmotno pripisujejo ponavljajočim se poškodbam ali drgnjenju, npr. zaradi očal. Tumor raste počasi, praviloma ne srbi in ne boli. Lahko je tudi pigmentiran (rjavkasto do črno obarvan), takrat zelo spominja na melanom.

Preden se za poseg odločite, je dobro vedeti

Pri večini bolnikov z bazalnoceličnim karcinomom se zdravniki odločijo za kirurško zdravljenje, redkeje za obsevanje ter zdravljenje z zdravili v obliki kreme ali kapsul. Zdravljenje z zdravilom v obliki kapsul pride v poštev predvsem pri napredovalih oblikah ter oblikah z razsevki.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram