Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Bolezni nohtov in las

Različni dejavniki

Različne fiziološke spremembe kot so

  • puberteta,
  • nosečnost ali staranje,
  • različne bolezni kože (npr. luskavica, atopijski dermatitis),
  • bolezni notranjih organov (npr. jeter, ščitnice)
  • hujše sistemske bolezni

Vse to pogosto spremljajo tudi spremembe na t.i. kožnih priveskih, nohtih ali laseh/dlakah.

Veliko pa je tudi sprememb / bolezni, ki so specifične prav za omenjeni strukturi.

Izpadanje las

V povezavi z lasmi omenimo predvsem različne oblike redčenja in izpadanja las (v naslednjih poglavjih) ali prekomerne poraščenosti, ki se razvije predvsem pri ženskah. V blažjih oblikah je najpogosteje povezana z etnično pripadnostjo, pri močnejših oblikah pa je potrebno izključiti hormonske motnje.

Vraščanje dlak

Veliko težav povzroča tudi vraščanje dlak, ki vodi v številna, ponavljajoča se vnetja in posledično v temna obarvanja in brazgotinjenje. Umirjamo jih deloma z ustrezno nego kože, dokončna rešitev pa prinese le lasersko odstranjevanje dlak na problematičnih področjih.

Veliko pa je tudi sprememb / bolezni, ki so specifične prav za omenjeni strukturi.

Težava nohtov

Na nohtih rok sta najpogostejša težava cepljenje in plastenje nohtov. Najpogosteje se pojavljata pri osebah, ki veliko močijo roke in/ali veliko delajo s čistili. Prav tako pri bolnikih z različnimi boleznimi kože, boleznimi vezivnih tkiv in ob uživanju določenih zdravil.

Vnetje obnohtnih gub

Neredko se razvije tudi vnetje obnohtnih gub – paronihija: koža ob nohtu pordi, oteče, je boleča na pritisk, pogosto se razvije tudi gnojav izcedek. Če je težava dolgotrajna, se odrazi tudi na nohtni plošči, ki postane motna, hrapava in nagubana. Draženje obnohtnig gub sprožijo različni dejavniki: močenje rok, stik s čistili, lak za nohte ali njegovi odstranjevalci, izrazito vnetje pa se pojavi ob okužbi z bakterijami ali glivami, praviloma kvasovkami.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram