Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Brazgotinjenje po aknah

Več vrst

Tudi teh je več vrst, v glavnem za poimenovanje uporabljamo angleško izrazoslovje: povsem drobne, a globoke so t.i. »ice-pick« brazgotine; nekoliko večje, različnih oblik, različno globoke, a z ostrimi navpičnimi robovi so »boxcar« brazgotine. Praviloma še nekoliko večje, najrazličnejših oblik, a z bolj položnimi robovi, imenujemo »rolling« ali valjane brazgotine.

Hipertrofične brazgotine

Pri brazgotinah, ki so dvignjene nad nivo okolne kože, skušamo predvsem zmanjšati / odstraniti odvečno tkivo. Izbiramo med injekcijami kortikosteroidov, ki jih vnesemo neposredno v brazgotino, klasičnimi kirurškim postopki (izrezovanje ali preoblikovanje brazgotin), zamrzovanjem (krioterapija) in laserskimi posegi. Priporočamo tudi nanašanje pripravkov s silikonom: gelov, krem ali obližev.

Atrofične brazgotine

Pri brazgotinah pod nivojem okolne kože pa po eni strani preoblikujemo/uničimo brazgotinsko tkivo, po drugi pa stimuliramo strukture v usnjici kože, da ustvarijo novo tkivo. Uporabljamo različne metode brušenja (laserji, kemični pilingi, dermoabrazija, radiofrekvenca), vnašamo polnila (filerje), stimuliramo nastenek bolj čvrstih struktur (iglični valjček, radiofrekvenca, laserji), pri t.i. vpetih brazgotinah pa je potrebno tudi uničiti navpične niti, ki vpenjajo brazgotino v podlago – postopek imenujemo subcizija.

Realna pričakovanja

Tako kot se pogosto oblikuje več vrst brazgotin, je praviloma tudi smiselno uporabiti več terapevtskih postopkov. Vsekakor je najprej potrebno umiriti akne, šele nato se je smiselno lotiti posledic.

Uporaba posameznega ali kombiniranih postopkov praviloma precej izboljša stanje, povsem nerealistično pa je pričakovati, da bo koža po posegu taka kot je bila pred pojavom aken, npr v otroštvu. Zelo pomembno je, da se bolnik in zdravnik pred začetkom zdravljenja uskladita glede narave sprememb, končnih ciljev, načrtovanih postopkov, bolečin, omejitev in stranskih učinkov.

  • akne
  • frakcionirani radiofrekvenčni mikroneedling
  • brazgotine in strije
  • laserji v dermatologiji

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram