Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Maligni melanom

Kako vem, ali je moje znamenje nevarno?

Nestrokovnjak težko zagotovo trdi, ali je znamenje nevarno ali ne. Po drugi strani si v razvitem svetu tudi preko 70% ljudi pravilno postavi diagnozo – nevarno pigmentno znamenje. Pri oceni s prostim očesom nas vodijo nekateri kriterijii:

  • A – znamenje je nesimetrično
  • B – znamenje je nazobčanega robu, ali drugače nepravilno omejeno
  • C – znamenje je črne barve ali pa večbarvno – ena barva je navadno črna
  • D – premer znamenja je večji od 5 mm
  • E – znamenje se spreminja, predvsem spreminja velikost in barvo

Kadar opazimo pri rašči, ki jo gledamo, da se izrazito spreminja, predvsem v velikosti, barvi in obliki, na vsak način obiščimo zdravnika.

Kako se odstranjujejo znamenja?

Prave nevuse, pravimo jim melanocitni nevusi, ponavadi vedno izrežemo. V zadnjih letih se pojavlja in uveljavlja še druga vrsta odstranitve – t.i. “shaving”, kjer znamenje odstranimo zelo površinsko in šivanje ni potrebno, brazgotina pa je manjša. Obe metodi omogočata pregled tkiva, ki je pri pravih melanocitnih znamenjih pravilo. Za nekatera znamenja lahko strokovnjak z gotovostjo reče, da so nenevarna, v teh primerih lahko uporabimo druge metode odstranitve: laser, radiofrekvenco, električni nož, zmrznjenje, …

Pri odstranjevanju znamenj je pregled pri specialistu ključnega pomena. Takrat specialist ugotovi, za kakšno znamenje pravzaprav gre in šele na osnovi teh ugotovitev izbere pravilno metodo odstranjevanja.

Ali je kirurško odstranjevanje znamenj poleti primerno?

Kirurško odstranjevanje znamenj je poleti povsem primerno, pomeni pa majhno motnjo, predvsem, kadar smo rano zaprli s šivom. V tem primeru mesta posega dosledno ne smemo močiti, kar pomeni, da je dopustniško kopanje omejeno. Celjenje je poleti enako dobro kot pozimi.

Znamenje, ki ga imam na izpostavljenem delu telesa, se mi je zatrgalo. Kaj naj naredim?

Zatrganje ali poškodba znamenja ponavadi ne pomeni nič nevarnega. Običajno poškodujemo znamenja, ki segajo nad nivo kože, velikokrat so mehka na otip, svetlo rjava, to pa so znamenja, ki so praviloma nenevarna. Enkratna poškodba ne pomeni nobenega tveganja.

Če nam znamenje večkrat zakrvavi in pravzaprav nismo prepričani, ali smo ga večkrat poškodovali, ali pa se ne zaceli dlje kot mesec dni po poškodbi, lahko pomeni tudi kaj drugega. V takem primeru je obisk strokovnjaka nujen.

Kaj narediti, če me znamenje močno srbi?

Znamenja praviloma ne srbijo. Srbi lahko vneto znamenje, srbež tedaj traja največ nekaj tednov. Znamenje in neposredna okolica postane vsaj malo rdeča. To običajno ne pomeni nič nevarnega. Vendar tudi nevarna znamenja včasih srbijo, hkrati pa tudi drugače opozarjajo nase, torej rastejo, spreminjajo obliko, barvo, …

Srbež v predelu znamenj, ki traja več kot en mesec, velja za znak, da je potrebno obiskati zdravnika.

Kaj pomeni, če znamenje, ki ga imam že dolgo, naenkrat začne krvaveti?

Dolgo v primeru znamenja pomeni vsaj 3 leta. Takšna znamenja ne krvavijo sama od sebe. Krvavitev, če do nje pride, je skoraj vedno posledica poškodbe. Če je krvavitev enkratni dogodek, se ne vznemirjajte, če pa se ponavlja, je potrebno opraviti pregled.

Nekatera znamenja so se mi med nosečnostjo močno povečala. Ali je to nevarno?

Če so se povečala znamenja na trebuhu ali na dojkah, je to normalno, saj se je koža raztegnila na teh mestih. Med nosečnostjo nekatera znamenja potemnijo (kot tudi prsne bradavice), nekatera nastanejo na novo. To je povezano s hormonskimi spremembami in ni nič nevarnega. Če se pojavi kakšno novo pigmentno znamenje, ki odgovarja kriterijem ABCDE, pa obiščite zdravnika.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram