Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Moluski

Kaj so moluski?

Moluski so kožne spremembe, ki jih povzroči okužba z enim od molluscum contagiosum virusov. So sprva drobne, kasneje pa tudi do večjega poprovega zrna velike okrogle spremembe barve kože, na katerih zgornjem polu opazimo drobno odprtinico.

Moluski niso nevarni, se pa lahko zelo namnožijo, če jih ne odstranjujemo. Predvideva se, da posamezna lezija izzveni tudi spontano – v obdobju 9 mesecev do 2 let. Del molusk pa se preoblikuje v pecljate fibromatozne spremembe.

Se z moluski pogosteje okužijo odrasli ali otroci?

Bistveno pogosteje se okužijo otroci, okužbo si znotraj družine ali manjših kolektivov pogosto kar »podajajo« med seboj. Največkrat moluske vidimo pri otrocih z atopijskim dermatitisom. Lahko pa se okužijo tudi odrasli, največkrat ob spolnih odnosih. Pri odraslih moluske običajno najdemo na spodnjem delu trebuha, spolovilu in zgornjem delu stegen, pri ženskah tudi na dojkah. Odraslim osebam z oslabljenim imunskim odzivom pa se lahko moluski razvijejo kjer koli po koži in sluznicah.

Kako se moluski prenašajo?

Spremembe so zelo nalezljive in se prenašajo z enega dela telesa na drugega in med ljudmi, bodisi neposredno ali preko okuženih predmetov – zlasti brisač in oblačil.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje molusk je pravzaprav njihovo odstranjevanje. Zdravila za izkoreninjenje virusne okužbe še ne poznamo. V ambulanti jih odstranjujemo s kireto (ostra žlička, ki jih postrga), z zamrzovanjem s tekočim dušikom, občasno tudi z laserjem. Vsi postopki so zmerno boleči, zato praviloma 30–45 min pred posegom spremembe namažemo z anestetično kremo.

V zadnjem letu pa imamo v Sloveniji tudi dva pripravka – Infectodell in Molusk s katerim spremembe tretirate sami doma (oba sta na voljo v prosti prodaji v lekarnah in nekaterih dermatoloških ambulantah). Opozarjamo le, da mora diagnozo molusk pred začetkom zdravljenja potrditi zdravnik.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram