Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Srbež (pruritus)

Neprijeten občutek

Srbež je vsem znan neprijeten občutek, ki človeka sili, da se popraska. Lahko je prisoten le na določenem mestu/mestih na koži ali pa nas srbi koža celega telesa. Ni povezan s kakšno značilno spremembo na koži, pač pa na srbečih mestih pogosto opazimo posledice odziva na srbež – praskanja: tanke vzdolžne praske, drobne okrogle ranice ali krustice, po dolgotrajnem praskanju pa grobo, zadebeljeno kožo (lihenifikacija). Močan srbež pogosto moti spanje, če je dolgotrajen vodi v anksioznost ali depresijo.

Lokaliziran srbež

LOKALIZIRAN SRBEŽ se največkrat pojavi zaradi različnih sprememb/bolezni kože (npr. kontaktni ekcem, naglavna ušivost) ali ob nevropatskih motnjah (npr. notalgia paresthetica na hrbtu).

Generalizarn srbež

GENERALIZIRAN SRBEŽ se pojavlja ob številnih kožnih boleznih (atopijski dermatitis, okužba z garjami itn.) in prav tako številnih sistemskih boleznih (npr. anemija zaradi pomanjkanja železa, pešanje ledvične funkcije, motnje v delovanju ščitnice, kot spremljevalec malignih obolenj).

Umirjamo ga s pomočjo različnih lokalnih pripravkov in sistemskih zdravil, pogosto bolnika napotimo tudi na t.i. fototerapijo (obsevanje z UVB in UVA žarki). V vsakem primeru pa je potrebno srbečo kožo skrbno negovati s pripravki, ki so namenjeni občutljivi koži.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram