Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Akne

Nastanek?

V koži se nahajajo žleze lojnice, ki izločajo loj, s pomočjo katerega koža ostane vlažna in prožna. Če ob prekomernem delovanju žlez lojnic pride do zamašitve njihovih izvodil, se loj skupaj s kožnimi celicami in bakterijami kopiči v globljih predelih kože in s tem kožo draži, zaradi česar se posledično pojavi vnetje, ki povzroča nastanek mozoljev ali tudi aken.

Akne se najpogosteje pojavljajo na tistih predelih telesa, kjer je več žlez lojnic: na obrazu, vratu, prsnem košu, hrbtu in ramenih, njihovo zdravljenje pa lahko poteka z intenzivno kozmetično nego, ki praviloma vključuje tudi posege z laserjem, z loklanimi pripravki ali sistemsko – z jemanjem različnih zdravil.

Različne oblike aken

  • Poznamo zelo različne oblike aken, ločujemo jih predvsem glede na starost bolnika in obliko vnetja, včasih pa tudi glede na vzrok. Klasična mozoljavost najstnikov (acne vulgaris) je npr. lahko izražena blago, praktično brez vnetja (komedonske akne), lahko pa se razvije sistemsko obolenje, ko ima bolnik poleg hudih, gnojnih aken, tudi povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih, izvidi krvi pa kažejo povišane parametre vnetja (acne fulminans).
  • Poznamo tudi akne pri novorojenčkih oziroma dojenčkih, akne v odraslem obdobju, akne, ki jih sprožijo zunanji dejavniki ali zdravila itn.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram