Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Bolezni ven (krčne žile)

Ali je kronična bolezen ven (KBV) zdravstvena težava, ki se lahko podeduje?

Nagnjenost h kronični bolezni ven (KBV) se lahko deduje, vendar vzorca dedovanja vedno ne znamo pojasniti.

Kateri so najpogostejši simptomi?

Bolniki tožijo o zatekanju nog (oteklina je večja proti večeru in do jutra splahni in ni nujno, da je vedno simetrična levo in desno), o bolečini v nogah, občutku težkih nog, pekočem občutku, nemirnih nogah, krčih v nogah in mravljincih.

Ali je res, da nosečnost še pospeši bolezen?

Da. Vzrok je v plodu, ki pritiska na medenično dno, kar otežuje venski odtok proti srcu, kar posledično pomeni večji pritisk v venah na nogah.

Se je pametno izogniti sedenju s prekrižanimi nogami?

Da, saj pritisk ene noge na drugo otežuje venski odtok in povzroča večji pritisk v venah na golenih in stegnih.

Kako nastane venska razjeda?

Venska razjeda pomeni zadnji stadij KBV in nastane zaradi relativne hipoksije (pomanjkanja kisika) v okolnem tkivu, kar je posledica dolgotrajne otekline in fibrinskih oblog vene, ki drenira določeno področje kože.

Ali nošenje visokih pet prispeva k poslabšanju bolezni?

Da. Vene so pasivne žile, nimajo mišične stene in so zato odvisne od delovanja golenske in stegenske mišične črpalke, oz. masaže okolnih mišic, skozi katere potekajo. Pri ženskah, ki nosijo visoke pete, je delovanje mišičnih črpalk slabše, kar prispeva k poslabšanju KBV.

Kakšne oblike zdravljenja obstajajo?

Ali se običajne dokolenke osebam s KBV odsvetujejo?

Da. Razlika med navadnimi dokolenkami in kompresijskimi dokolenkami je v tlaku, ki ga nogavice povzročajo na okolne vene. Pri navadnih dokolenkah le te okolne vene stisnejo enakomerno, večinoma je problematična tudi elastika pod kolenom, ki zaradi zažemanja venski odtok še dodatno oslabi, kar povzroči večji pritisk v venah na golenih.

Kako kompresijske nogavice pomagajo pri KBV?

Kompresijske nogavice so tkane na način, da je največji pritisk, ki ga povzročijo na kožo, v okolici gležnjev, najnižji pa v okolici kolen, oz. stegen, torej kot stožec usmerjajo venski odtok v smeri od gležnjev proti srcu, medtem ko navadne dokolenke ali nadkolenke povzročijo enakomeren pritisk v celotni dolžini nogavic.

Ali lahko rečemo, da je KBV posledica sodobnega načina življenja?

Ne vedno, saj vemo, da se nagnjenost za nastanek KBV deduje, kar ni v povezavi s sodobnim načinom življenja, deloma pa temu lahko pritrdimo, saj sta nošenje visokih pet ali npr. uživanje kontracepcije dejavnika, ki KBV pospešujeta.

Ali lahko preprečimo nastanek KBV?

Lahko. Vplivamo lahko na zunanje dejavnike, ki KBV pospešujejo. Nosečnicam priporočamo nošenje preventivnih elastičnih nogavic, odsvetujemo izpostavljanje toploti, uživanje kontracepcije, najpomembnejši preventivni dejavnik pa je dosledno nošenje kompresijskih elastičnih dokolenk/nadkolenk takoj, ko se pojavijo prvi znaki in simptomi bolezni.

Lasersko zdravljenje krčnih žil

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram