Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Luskavica

Zdravljenje luskavice je mogoče in je potrebno. Poznamo zelo veliko zdravil, ki pomagajo ljudem z luskavico.

Ali obstaja zdravilo za luskavico?

Zdravljenje luskavice je mogoče in je potrebno. Poznamo zelo veliko zdravil, ki pomagajo ljudem z luskavico. Po drugi strani pa luskavica ni ozdravljiva bolezen. Bolezni je veliko, žal je večina izmed njih tudi takšnih, ki jih pozdraviti ne znamo, življenje bolnikom lahko z zdravljenjem močno olajšamo.

Kateri simptomi so pri luskavici najpogostejši?

Na to vprašanje ni mogoče odgovoriti, saj gre za veliko vrst luskavice in vsaka je lahko le malo izražena ali pa je izražena zelo močno. Večina bolnikov ima poseben tip bolezni: luskavico v ploskvah. Te se pojavljajo v lasišču, predvsem v zatilju, po kolenih in komolcih, na križu, podlakteh, …

Koža je na teh delih v okroglih žariščih, velikih od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov, pordela, zadebeljena, pokrita s sivosrebrno lusko. Ne boli in le redko srbi.

Katero zdravljenje je pri luskavici najpogostejše?

Večina bolnikov ima blago ali srednje izraženo luskavico. Te zdravimo večinoma z lokalnimi pripravki. Uporabljamo največ kortikosteroide, salicilno kislino, preparate z vitaminom D, redkeje kaj drugega.

Pri luskavici tudi svetujemo zmerno izpostavljanje sončnim žarkom, saj vemo, da se bolezen poleti na soncu večinoma izboljša.

Kako dolgo je potrebno jemati zdravila?

Zdravljenje luskavice je zelo individualno prilagojeno. Včasih so bolniki obsojeni na zdravljenje vse življenje. Jemanje bioloških zdravil pri hudi obliki luskavice traja leta in več, blage oblike pa zdravimo takrat, ko se stanje poslabša. Tudi zdravila, njihova učinkovitost, pa tudi potencialne nevarnosti, so povsem različni.

Vsakemu pacientu predpišemo zdravila individualno. Uspešnega zdravljenja ni brez sodelovanja zdravnika. Ta tudi razloži bolniku, kako se pravilno uporablja zdravilo, ki ga je predpisal in tudi na kakšne neželene ali stranske pojave zdravljenja naj bo pozoren.

Kaj lahko naredim, da preprečim izbruh luskavice?

Nekdo, ki luskavice nima in je nikoli ni imel, naj si z morebitnim pojavom bolezni ne beli glave. Če pa je vprašanje povezano z že znanim izbruhom, je potrebno povedati, da lahko na to, da bi ponovni zagon preprečili, vplivamo le malo. Poznamo sicer nekatere možne sprožilne dejavnike, ki pri bolnikih lahko sprožijo poslabšanje: pretirano pitje alkohola, stres, infekcije, zanemarjeno zobovje. Tem se poskušajmo izogniti.

Luskavica ni nalezljiva bolezen.

Zdravljenje

Luskavico v grobem povedano zdravimo na tri načine:

  • lokalno (s pripravki, ki jih nanašamo na spremembe),
  • sistemsko (z zdravili, ki jih pojemo ali pa vnesemo v organizem drugače – injekcije) in
  • z obsevanjem z UV svetlobo

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram