Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Rozacea

Nastanek?

Nagnjenost kože k vnetnim odzivom in izrazito močna odzivnost žilja na različne dražljaje sta glavna dejavnika pri razvoju bolezni. Pojavljanje ni ozko vezano na določen tip ljudi, so pa nekoliko pogosteje prizadete svetlopolte, svetlooke osebe med 30. in 50. letom starosti. Rozacea se lahko razvije pri ženskah in moških, vendar pa je skoraj trikrat pogostejša pri ženskah.

Razvoj bolezni

  • Razvoj bolezni gre preko večih stanj, ni pa nujno, da so pri vsakem posamezniku vedno izražena vsa stanja. Najprej oseba pogosto zardeva, nato postopoma del žilic v koži izgubi sposobnost samoregulacije in ostajajo stalno razširjene (teleangiektazije). Kasneje se prično pojavljati drobne pordele bunčice (papule), ki imajo občasno tudi bele vršičke (pustule).
  • Najbolj izražena rozacea pa se kaže kot otekanje posameznih predelov obraza ali pomnožitev veziva in povečevanje lojničnih odprtin na nosu (rinofima). Prizadeta je lahko tudi očesna veznica, kar se prav tako kaže z rdečico in razširjenimi nežnimi žilicami.

Sprožilci težav

Vzrokov je več in še niso do konca pojasnjeni. Med njimi so:

  • hormonske spremembe,
  • prebavne motnje,
  • prehranski vplivi (začinjena, vroča, svinjina, suhomesnati
    izdelki itn. )
  • zunanji fizikalni vplivi (mraz, vročina, veter).
  • pršice v koži,
  • prekomerno izpostavljanje soncu

pomanjkanje dobrih bakterij v našem prebavnem traktu.
Rozace še vedno ne znamo popolnoma pozdraviti, jo pa zmoremo učinkovito umiriti. Pomembno je, da se ob težavah posvetujete z zdravnikom.

Lasersko zdravljenje rozace

Kozmetična nega občutljive kože

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram