Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 
 Email: info@dermatologija.eu

Brazgotine in strije

Nastanek?

Na mestu brazgotine zdravo kožo zamenja preplet čvrstih, nepravilno urejenih vezivnih vlaken, brez lasnih mešičkov, žlez in ostalih kožnih priveskov, ki so sicer prisotni v koži. Najsrečnejši imajo brazgotine le kot posledice odrgnin kolen in komolcev iz otroških let, drugi zaradi poškodb ob nesrečah, opeklin ali operativnih posegov.

Brazgotine zorijo in se spreminjajo več kot leto dni. V tem času pobledijo in se zmehčajo, tako da na mestu rane ostane tanka črta barve kože ali kakšen odtenek svetlejša ali temnejša.

Kakšne brazgotine še poznamo?

Hipertrofične brazgotine nastanejo zaradi pretiranega kopičenja vezivnega tkiva. So rdeče, pečejo in srbijo, nekaj mesecev so dvigneje nad nivo okolne kože, nato pa se postopno nekoliko zmehčajo in zbledijo.

Keloidne brazgotine imajo sprva podobno obliko, vendar se zaradi dedne nagnjenosti spontano ne zmanjšajo, pač pa se njihova rast nadaljuje preko meja prvotne rane. Če jih zgolj izrežemo, spodbudimo njihovo rast. Ker praviloma ostanejo še večje, je ob izrezu potrebno dodatno zdravljenje. Zaradi elastičnosti kože ali ob večjih napetostih na šivni črti, se v času zorenja brazgotine lahko tudi pretirano raztegnejo.

Razvlečene brazgotine so blede, površina je lahko pod nivojem okolne kože, izgledajo kot bi se robovi rane razmaknili.

Posebna vrsta brazgotin so atrofične ali vdrte brazgotine, ki so najpogosteje posledica aken.

Estetska težava?

Brazgotine glede na videz, velikost in mesto lahko predstavljajo hudo estetsko težavo. Zaradi motene samopodobe in manjše samozavesti nas lahko ovirajo na vseh ravneh življenja. Poleg estetskih lahko predstavlajo tudi funkcionalne težave kot so: zmanjšana gibljivost sklepov, težave pri zapiranju očesa, moten občutek za dotik in ponavljajoče se rane.

Na končni izgled brazgotine vplivajo številni dejavniki. Nekatere poznamo, številnih ne. Na nekatere lahko pomembno vplivamo, na druge, kot so prirojena nagnjenost, tip kože ali starost žal ne.

Če ocenimo, da zaradi posebnih okoliščin v fazi celjenja rane ali zorenja brazgotina ni najlepša, lahko z nekaterimi posegi izboljšamo njen izgled. Pri tem moramo biti potrpežljivi in počakati, da brazgotine dozorijo, za kar je potrebno vsaj leto dni.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo
01 51 41 700
info@dermatologija.eu

Delovni čas

Pon. - Čet. : 8:00 - 20:00
Petek: 8:00 - 14:00
Čakalna doba za samoplačniški pregled:
1 – 3 tedne.
Našo ekipo priznanih specialistov dermatologov in usposobljenih terapevtov odlikuje strokovnost, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj.

Na področju dermatologije in estetike svojo dejavnost širimo in dopolnjujemo s sodelovanjem s strokovnjaki s področja plastične in estetske kirurgije.

© 2020 Dermatologija Rogl Fabjan. All Right Reserved.

Kontakt

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.
Derčeva ulica 35
1000 Ljubljana
Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram